Dintre cele 41 municipii resedinta de judet plus municipiul Bucuresti au fost adjudecate din primul tur 14, printre care Bucuresti (Alianta PNL-PD), Alba (PD), Baia Mare (PNL), Constanta (PSD), Deva (PNL), Giurgiu (PNL), Miercurea Ciuc (UDMR), Pitesti (PSD), Sibiu (FDGR), Targu Jiu (PSD), Targu Mures (PSD), Timisoara (PNTCD), Tulcea (PSD), Vaslui (PSD).
Pentru turul al doilea, au ramas in disputa 28 de municipii resedinta de judet. PSD participa in 23 dintre „finale“, iar candidatii Aliantei - tot in 23. Cele mai crancene lupte se duc intre candidatii Aliantei PNL-PD si cei ai PSD in cele cinci sectoare ale Capitalei si in orasele Cluj si Iasi.
Tot intre Alianta si PSD sunt in disputa primariile din 20 de municipii resedinta de judet: Cluj-Napoca, Iasi, Arad, Bistrita, Resita, Zalau, Braila, Buzau, Calarasi, Craiova, Focsani, Alexandria, Suceava, Targoviste, Slobozia, Ploiesti, Piatra Neamt, Drobeta Turnu Severin, Slatina.
In orasele din Transilvania, cu exceptiile Cluj si Arad, unde PSD s-a situat mai bine in primul tur, candidatii Aliantei sunt principalii favoriti. In schimb, candidatii PSD s-au plasat mai bine in primul tur in orasele din Moldova si Oltenia. Exista si aici exceptii. La Piatra Neamt, cei doi candidati au fost despartiti de doar 29 de voturi, iar, la Slobozia, de doar opt voturi.
La Bacau, Calarasi, Braila, Suceava, Slatina, primarii-candidati ai PSD au fost depasiti sau egalati de contracandidatii lor, tendinta fiind de schimbare.
In turul doi, UDMR participa in trei municipii resedinta de judet. La Baia Mare si Satu Mare, UDMR, cu sprijinul PSD, spera sa ii invinga pe candidatii Aliantei. La Sfantul Gheorghe, disputa cu candidatul PSD este o formalitate.
In doua orase din Moldova, suprematia PSD este contestata de PUR. Bacau si Galati - fiefuri economice ale PSD - au fost simboluri ale dominati