Listarea la Bursa a rafinariei Petromidia (RRC) a starnit suspiciuni privind manipularea pretului prin volum. Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare (CNVM) a fost sesizata initial de ziarul Cotidianul, apoi chiar de Bursa de Valori Bucuresti (BVB). De asemenea, incepand de ieri, Comisia incearca sa afle daca ordinelor de cumparare li s-a acordat prioritatea corecta.
Suspiciunile pornesc de la faptul ca un numar foarte mare de actiuni au fost vandute la pretul de 116 lei chiar in conditiile in care unii cumparatori ofereau deja 300-400 de lei. Cele mai mari vanzari au fost facute chiar de companii membre ale grupului Petromidia.
Dupa unele informatii din piata, in mod independent, SIF 3 Transilvania a profitat de moment pentru a vinde o cantitate mare de actiuni la acelasi pret. Cumulul de tranzactii a dus la blocarea calculatorului, care nu a putut procesa mai mult de 2,1 miliarde de operatiuni.
Pretul de 116 lei este cel la care principalii vanzatori, rafinaria Vega si SIF 3 aveau actiunile inregistrate in contabilitate, astfel ca era cea mai mica suma pentru care vanzatorii nu ar fi consemnat pierderi. Petromidia spune ca nici una dintre operatiunile desfasurate nu a fost ilegala.
Ancheta a ajuns in atentia publicului larg inainte de finalizare din cauza ca deputatul PRM Daniel Ionescu a publicat in Romania Mare un material acuzator bazat pe informatii si concluzii partiale. Ionescu, fost comisar CNVM, si-a construit rechizitoriul impotriva lui Dinu Patriciu, Calin Popescu Tariceanu, Attila Verestoy, Gabriela Anghelache, Stere Farmache si Sorin Rosca Stanescu.
Lista acuzatiilor includea deturnare de fonduri, spalare de bani, evaziune fiscala, manipularea pietei, administrare frauduloasa, tranzactii cu sine si inselaciune.
Alti acuzati, din partea carora deputatul PRM s-a ales deja cu procese, sunt presedintele B