In cadrul summit-ului incheiat vineri, la Bruxelles, Uniunea Europeana a pecetluit recenta primire a celor zece noi membri cu un acord istoric asupra Constitutiei Europene. Adevarata batalie va incepe insa de-abia acum, deoarece urmeaza ratificarea acestei Constitutii de catre toate cele 25 de tari membre. La capatul a mai bine de doi ani de la lansarea proiectului si alte noua luni de negocieri intense, conducatorii tarilor si guvernelor europene au rivalizat in lirisme pentru a saluta rezultatul istoric
Constitutia Europeana va intra in vigoare in 2009
In cadrul summit-ului incheiat vineri, la Bruxelles, Uniunea Europeana a pecetluit recenta primire a celor zece noi membri cu un acord istoric asupra Constitutiei Europene. Adevarata batalie va incepe insa de-abia acum, deoarece urmeaza ratificarea acestei Constitutii de catre toate cele 25 de tari membre. La capatul a mai bine de doi ani de la lansarea proiectului si alte noua luni de negocieri intense, conducatorii tarilor si guvernelor europene au rivalizat in lirisme pentru a saluta rezultatul istoric, un text care ar trebui sa faca Europa mai democratica in ochii tuturor cetatenilor ei, unind-o sub aceeasi umbrela legislativa. In cazul in care va trece de furcile caudine ale tuturor membrelor UE, noua Constitutie va intra in vigoare in 2009, an pentru care este posibil sa fie aminata si aderarea Romaniei, dupa cum sustin vecinii bulgari.
Citeva dintre noutatile introduse in conducerea Uniunii Europene la summit-ul de la Bruxelles prin adoptarea noii Constitutii sint: un ministru european de afaceri externe, un presedinte al Consiliului ales pentru un mandat de doi ani si jumatate, si nu sase luni cum este in prezent, o Comisie Europeana restrinsa, incepind din 2014 (cu doar 18 membri pentru 25 de tari), si regula luarii deciziilor dupa ?dubla majoritate?.
Aceasta formula, p