Legati pe viata de perechea lor identica, gemenii au adesea tentatia de a schimba partenerii intre ei
Legati pe viata de perechea lor identica, gemenii au adesea tentatia de a schimba partenerii intre ei
Venirea pe lume a gemenilor era in trecut asociata cu interventia divina sau, in cultura sud-americana de exemplu, cu implicarea demonilor. In functie de societate, gemenii au fost fie divinizati, nascind superstitii conform carora destinul lor era menit sa schimbe cursul istoriei, fie demonizati si ucisi impreuna cu mama. In timp, s-a conturat ideea ca unul dintre frati trebuia sa moara pentru ca, invingindu-si dublura, originalul sa-si traiasca pe deplin viata care, impartita cu celalalt, ar fi avut de suferit. Si la romani, in evul mediu a aparut ideea ca gemenii sa fie izgoniti pentru a nu atrage minia divina asupra comunitatii.
Astazi, pe linga tendintele genetice ale raselor, tehnicile medicale de fertilizare, dar si alti factori, ca poluarea sau radiatiile, fac ca numarul gemenilor sa creasca peste tot in lume. Societatea s-a impacat cu ei, au ramas insa teama de a-i confunda, fascinatia pentru legaturile inexplicabile dintre gemeni si capacitatea lor de a comunica la distanta sau de a experimenta aceeasi stare fizica sau psihica.
?
Desi numarul gemenilor este in continua crestere pe plan national, ca peste tot in lume, Romania este codasa la monitorizarea lor. Cu toate ca despartirea fratilor gemeni poate avea consecinte tragice asupra vietii lor, autoritatile nici nu s-au gindit macar sa creeze un cadru legal care sa protejeze in vreun fel gemenii. Nici institutiile de statistica medicala sau cele de evidenta a populatiei nu sint interesate de demararea vreunui proiect de inregistrare a gemenilor. Asociatia Gemenilor din judetul Bihor, care, in prezent, este la un pas de desfiintare, a incercat acum doi ani sa rea