Normal ar fi ca oricine sa se bucure de evolutia indicatorilor macroeconomici din ultima vreme. Mai ales dupa ce ani de-a randul economia romaneasca a facut echilibristica pe marginea prapastiei, ba, din cand in cand, ii mai scapa si piciorul. Nu se intampla asa.
Datele statistice sunt privite cu maxima suspiciune, neincrederea crescand direct proportional atunci cand acestea arata o tendinta pozitiva. Cresterea economica din prima parte a anului, de exemplu, este suspecta, pentru ca este fara precedent in ultimii 14 ani. Ea devine de necrezut, atunci cand este insotita, asa cum se intampla, si de reducerea inflatiei.
Cresterea, de exceptie, a rezervelor de la Banca Centrala, un lucru pozitiv in sine, a ajuns sa fie si ea de speriat.
Mai deunazi, am putut vedea, la o discutie privind evolutia dobanzilor la credite, un lucru nemaipomenit: bancheri, analisti redutabili si reprezentanti ai Bancii Centrale comentau, cu fete pierite de ingrijorare, intrarile de valuta senzationale de la cei ce lucreaza in strainatate. Numai prin Western Union, se pare ca in Romania au intrat pana acum, anul acesta, peste 1 miliard de euro.
Cine se-astepta la una ca asta? Piata romaneasca este sufocata de valuta! BNR trebuie sa cumpere in "prostie" euro si dolari, pentru ca fragila economie romaneasca sa nu fie data peste cap de atata banet. Sterilizarea din greu a lichiditatilor, cu costurile aferente, baga in gaura financiara BNR, slava Domnului ca o banca centrala nu poate da faliment - rasuflau linistiti analistii.
La un moment dat, din sala, cineva a spus: "Da' nu-i mai lasati, domne', sa iasa din tara!" (pe cei ce lucreaza in strainatate - n.r.). Interventia, in fapt, o poanta buna, ni se pare foarte potrivita pentru starea de spirit a celor ce discutau ingrijorati despre iminentul inec valutar al economiei romanesti. Se par