O afacere mai trasnita, dar foarte profitabila care a inceput sa se dezvolte in Romania este cresterea melcilor comestibili (helicicultura). ή cursul acestui an, potrivit specialistilor din domeniu, se vor amenaja aproximativ 230.000 de metri patrati de ferme de crestere a melcilor comestibili, care vor produce un venit anual aproximativ de 1,6 milioane de euro.
Romania nu constituie o piata de desfacere pentru melci, dar acest lucru nu reprezinta o problema pentru crescatori. Datorita factorilor naturali nepoluati, productia de melci romanesti este foarte apreciata tari ca Italia, Franta si Spania. Mancarea din melci comestibili este considerata strainatate o delicatesa, mai ales ca este extrem de hranitoare.
Pretul de export pentru un kilogram de melci vii este de 4 euro, aceasta conditiile care pentru 2.000 de metri patrati de cultura investitia initiala minima este de aproape 7.000 de euro. ή medie, de pe 2.000 de metri patrati, un producator poate obtine un venit de aproximativ 20.000 de euro pe an.
Helicicultura sistem intensiv presupune dotari pre-cum spatii rejmuite, aparate pentru masurarea umiditatii, a temperaturii, cantar si dispozitiv pentru masurarea melcilor. Fermele de melci pot fi aer liber, cladiri cu climat supravegheat sau tuneluri de plastic sau sere.
Cei care vor sa se apuce de o astfel de afacere pot primi bani din fondurile Sapard. Suma alocata prin acest program pentru cresterea melcilor se ridica la aproximativ 23 de milioane de euro.
O afacere mai trasnita, dar foarte profitabila care a inceput sa se dezvolte in Romania este cresterea melcilor comestibili (helicicultura). ή cursul acestui an, potrivit specialistilor din domeniu, se vor amenaja aproximativ 230.000 de metri patrati de ferme de crestere a melcilor comestibili, care vor produce un venit anual aproximativ de 1,6 milioane