Compania italiana ENEL va deveni efectiv actionarul majoritar al societatilor Electrica Dobrogea si Banat dupa ce va achita 36 milioane euro pentru pachetele de actiuni de 24,6a si va majora capitalul societatii cu inca 76 milioane euro.
Platind 36 milioane euro “cash”, pentru o piata formata din 1,4 milioane de consumatori, ENEL a cheltuit pentru fiecare client captiv doar un milion de lei (echivalentul a 25 de euro), suma care, in medie, va fi recuperata in trei luni. Suma de 76 de milioane euro nu va intra in buzunarul statului, ea reprezentind aport la capitalul noii societati, in portofoliul italienilor.
In Europa, in tranzactii similare, pretul este de pina la opt ori mai mare, aproximativ 200 de euro/consumator, spune analistul Florin Petria, redactor-sef al revistei “Piata Financiara”. Acesta considera ca ENEL a facut o afacere deosebit de buna, in timp ce autoritatile romane nu au avut de ales si au fost nevoite sa accepte un pret mic.
Pentru italieni, afacerea este buna pe termen mediu si lung, in conditiile in care Romania se pregateste sa adere la UE, iar consumatorii de curent electric au facturi mici astazi pentru ca au venituri mici. In medie, consumul de curent electric al unei familii nu depaseste 85 kWh, pentru care plateste aproximativ 300.000 de lei.
De altfel, Standard&Poor’s a revizuit ieri perspectiva ratingurilor companiei italiene ENEL de la “negativa” la “stabila” si a confirmat, totodata, calificativele “A plus” si “A-1” atribuite datoriei pe termen lung si, respectiv, pe termen scurt a furnizorului de servicii integrate de electricitate.
“Revizuirea perspectivei reflecta continuarea performantei solide la activitatile principale ale ENEL din sectorul utilitatilor, declinul riscului legat de operatiunile in sectorul telecomunicatiilor si prudenta managementului in privinta achizitiilor”, a a