Vremea frumoasa de ieri a facut ca prezenta la vot sa fie mai mica decat la 6 iunie, respectiv la ora 17.00 se situa la 33,75% la nivel national, fata de 38,6% la scrutinul de acum doua saptamani. 箠acelasi timp, s-au inregistrat si multe contestatii. Numai la Bucuresti, in patru ore de la deschiderea urnelor, Biroul Electoral Municipal a primit 31 de contestatii.
Presedintele BEM, Elena Roventa, a declarat ca 21 dintre contestatii au fost formulate de Partidul Social Democrat, restul fiind din partea Asociatiei Pro Democratia. Contestatiile au vizat in special nereguli semnalate la nivelul mai multor sectii de votare, unde se facea campanie electorala cu diverse afise ale Aliantei PNL-PD si se strigau sloganuri electorale.
O sesizare speciala, a apreciat presedintele BEM, a fost cea venita din partea PSD, care sesiza ca Andrei Chiliman, candidatul Aliantei D.A. la Primaria Sectorului 1, a solicitat desigilarea urnei la Sectia 54 din sectorul 1 inaintea inceperii procesului de votare.
Elena Roventa a declarat in acest sens ca actuala contestatie nu este justificata, deoarece Andrei Chiliman, in calitatea sa de candidat la functia de primar, avea dreptul sa solicite verificarea urnei.
Dreptul de vot
Si la capitolul contestatii Clujul a fost inima electorala a tarii.
Alianta PNL-PD a depus la Biroul Electoral Central o contestatie privind ingradirea de catre Biroul Electoral de Circumscriptie Judeteana Cluj a dreptului de a vota a unui important segment de populatie pe care atat precedentul tur de scrutin, cat si diferite studii sociologice l-au evidentiat ca fiind favorabil candidatului Aliantei la Primaria Cluj-Napoca, Emil Boc.
Alianta reclama faptul ca Biroul Electoral Judetean a stabilit printr-o hotarare vadit nelegala ca nu va fi permisa participarea la vot a tinerilor care au implinit v