A devenit o moda. O practic si eu, cu un anume sadism diabolic. Una, doua, un sef, ca-n scolile de ieri invatatoarele zaharisite, recurge la un test. Un fel de extemporal, de cele mai multe ori tamp, care se-ntampla sa nu fie trecut cu brio, chiar de ultra-scolitii capabili sa se prezinte la concursul cu miliardari ai televiziunilor.
Cum ziceam si eu, practic sistemul. E drept ca intrebarile mele (cate litere are alfabetul, unde e asezat albastrul tricolorului, cine-a scris versurile Imnului National, cine a descoperit dinamita, care e capitala Slovaciei sau resedinta judetului Caras-Severin), daca nu primesc raspuns, acei intervievati trebuie lasati sa pasca, asa cum spune un ziarist, ca sa nu identifice omul cu ierbivorele, situatie care ar putea fi interpretata drept calomnie.
Totusi, metoda testelor este discutabila. In nici un text nu vor fi intrebari despre mulsul vitelor, facutul partiei, cautatul gainii de ou, prasila a doua a porumbului, intorsul poloagelor de trifoi, batutul coasei, mestecatul mamaligii, care-s probleme de "cultura generala" in mediul rural. E drept ca interferentele si haosul social au determinat anomalii : tarani care navigheaza pe Internet si oraseni care-njunghie porcul, taranci care programeaza masina de spalat si orasence care tes in razboi. De fapt, eu cred ca barbatul care nu stie sa ascuta un arac, sa bata un cui, sa puna un pom sau femeia care nu stie sa croseteze, sa carpeasca o rufa, sa-mpleteasca un ciorap trebuie decazuti din calitatea de oameni. Ei sunt niste "analfabeti" la minimul bun simt. Femeia care toarce si zgarie doar ca pisica sau barbatul care se-mbata si grohaie ca porcul nu sunt ce li se spune, ci fiinte din teapa celor cu care sunt comparate. Parerea mea, hac! A devenit o moda. O practic si eu, cu un anume sadism diabolic. Una, doua, un sef, ca-n scolile de ieri invatatoarele zaharisite, recurge la un t