- Péter Esterházy. Scriitorul Péter Esterházy din Ungaria va fi distins cu cel mai important premiu literar german, Premiul pentru Pace al Librarilor. Festivitatea decernarii va avea loc in octombrie, cu prilejul Tirgului International de Carte de la Frankfurt pe Main.
In romanul sau monumental Harmonia Cælestis (2001), Péter Esterházy evoca istoria familiei sale.
Intr-o editie adaugita a romanului, scriitorul tematizeaza rolul tatalui sau ca fost colaborator al securitatii ungare. Traducatoarea in limba romana a lui Péter Esterházy este Anamaria Pop.
- Festivitatile dedicate comemorarii zilei de 17 iunie. Parlamentul federal german, Bundestagul, a comemorat (joi 17 iunie 2004) victimele revoltei populare din fosta Republica Democrata Germana. Revendicarile sociale ale muncitorilor constructori din Berlinul rasaritean au declansat pe data de 17 iunie 1953 o ampla actiune de protest care s-a extins asupra intregii tari. Protestatarii au cerut alegeri libere si unificarea Germaniei.
La demonstratiile si grevele din 1953 au participat zeci de mii de cetateni est-germani. La reprimarea participantilor la aceasta prima mare actiune de protest din blocul comunist au colaborat trupele sovietice alaturi de aparatul represiv est-german. In timpul revoltei de acum 51 de ani s-au inregistrat 70 de participanti ucisi si mii de raniti. Cel putin 1.600 de persoane au fost condamnate la diferite pedepse pentru instigare, huliganism si perturbarea linistii publice. Intr-o cuvintare tinuta in Bundestag, presedintele parlamentului federal, fostul contestatar est-german, social-democratul Wolfgang Thierse, a reliefat faptul ca participantii la revolta populara din 17 iunie au dat dovada de curaj civic. Ei pot fi considerati drept exemple pentru revolutia pasnica din anul 1989, an ce marcheaza prabusirea comunismului in tarile rasaritene.