Corect. Intai va rog sa-mi spuneti: mai are Romania petrol? Are petrol de calitate buna? Ce inseamna Rompetrol? Ce loc ocupa Petromidia in el?
Intrebare scurta, cu foarte multe raspunsuri. Are Romania petrol? Da, are, dar nu suficient. Productia interna reprezinta resursa pentru jumatate din consumul propriu, iar raportata la productia mondiala de titei, productia totala anuala a Romaniei inseamna jumatate din productia mondiala zilnica. Este un petrol de calitate foarte buna. Din pacate, rafinariile sunt in general de calitate proasta si atunci o materie prima de buna calitate este stricata in instalatii proaste. De fapt, petrolul romanesc ar trebui exportat si in tara ar trebui prelucrat titei ieftin din import, asa cum face grupul Rompetrol in momentul de fata, neconsumand nici un gram din productia interna si importand totul din zona Marii Caspice si din Rusia. Rompetrolul este cel mai mare grup industrial romanesc, ca cifra de afaceri, in jur de 1,5-1,6 miliarde de dolari anul acesta. El si-a consolidat o pozitie de jucator regional in zona noastra, aproximativ jumatate din productie fiind exportata, jumatate constituind 28% din consumurile de pe piata interna. Iar Petromidia, alaturi de rafinaria Vega, face parte din Societatea Rompetrol - rafinare, una din subsidiarele grupului Rompetrol.
Daca nu ma insel, privatizarea a inceput in timpul presedintelui Constantinescu, deci ati facut negocierile cu Radu Sarbu si s-a semnat sub actuala guvernare.
Contractul de privatizare cu FPS-ul s-a semnat la 1 noiembrie sub presedintia lui Radu Sarbu, dar s-a concretizat in urmatoarea guvernare. Eu n-as numi-o privatizare, ci o aventura, pentru ca in momentul semnarii contractului de vanzare-cumparare a ramas nerezolvata problema datoriei istorice a rafinariei.
Se vede aceasta in contract?
Evident ca da. Grupul Rompetrol si-a indeplinit d