Dintre cele 41 de judete ale tarii, unul are o structura atipica: Ilfovul. Acesta nu este organizat in jurul unui oras dominant, ci ca o salba de comune in jurul Capitalei. De aceea, in cazul lui marea miza n-a fost primaria unui oras anume, ci sefia Consiliului Judetean.
In celelalte 40 de judete, PSD a cistigat 14 ?capitale?, ceea ce inseamna mai mult decit scorul oricarui alt partid, dar mult mai putin decit rezultatul insumat al Aliantei PNL-PD (19).
Cine a cistigat ?capitalele? de judet (40)
PSD 14
PD 10
PNL 9
UDMR 3
PNTCD 1
PUR 1
FDGR 1
Indep. 1
Bucurestiul creste diferenta in favoarea Aliantei
Cifrele sint si mai favorabile Aliantei daca la cele 40 de judete adaugam si Bucurestiul, cu cei sapte primari ai sai (unul general si sase de sector). Oricum, ca populatie, fiecare dintre sectoarele Capitalei se poate compara cu cele mai mari orase din provincie. Asadar, in aceasta ierarhie, Alianta PNL-PD are 24 de primari, cu 9 mai multi decit PSD.
Bucuresti + ?capitale? de judet
PSD 15
PD 12
PNL 12
UDMR 3
PNTCD 1
PUR 1
FDGR 1
Indep. 2
PSD mai are priza in orasele mici
Daca pe linga cele 40 municipii resedinta de judet luam in calcul si alte orase importante (in principal, cele cu peste 30.000 de locuitori), PSD reduce diferenta la numar de mandate. De altfel, cu cit ne departam de marile orase spre tirgusoare si comune, ponderea PSD creste progresiv. In zona dinamica a societatii, reprezentata de orasele mari, ?partidul baronilor?? incepe sa se simta ca intr-o tara straina: nu mai vorbeste aceeasi limba cu locuitorii.
Bucuresti + orase cu peste 30.000 de locuitori (75)
PSD 27
PD 19
PNL 16
UDMR 4
FDGR 2
PNTCD 1
PUR 1
AP 1
UCM 1
Indep. 3
Turul 1 - slab, tur