Alianta D.A. a cistigat, conform sondajelor efectuate la iesirea de la urne, patru dintre cele sase primarii de sector. Una a fost adjudecata de independentul Vanghelie, inca din primul tur, iar pentru Sectorul 2, Anca Boagiu s-a clasat, conform sondajelor INSOMAR, la trei procente dupa cadidatul PSD Neculai Ontanu, in vreme ce, potrivit datelor sondajului CURS, comandat de Antena 1, cei doi se aflau la egalitate de voturi. Dupa cum se prezinta situatia, Sectorul 2 va fi mica insula pesedista dintr-un Bucuresti altfel in intregime recuperat de opozitie. Situatia se prezinta in aceleasi coordonate si la Cluj, unde, conform sondajelor, Emil Boc s-a clasat la o distanta destul de confortabila de contracandidatul sau de la PSD, Ioan Rus.
Saga alegerilor locale 2004 s-a incheiat cu un bilant mai bun pentru opozitie decit se anunta acum doua-trei luni de zile. Alianta D.A. a cistigat mai toate orasele mari, dupa o reteta de succes pe care a generalizat-o in al doilea tur. Se poate vorbi, insa, de inceperea campaniei de depesedizare, mai ales in acea Romanie profunda care a votat, din nou, consecvent, cu partidul de guvernamint? Desi rezultatele ar indica un raspuns afirmativ, exista anumite variabile care impiedica formularea unei directii clare si posibil de generalizat la nivelul intregii tari.
Una dintre cele mai importante s-a putut de altfel observa pe viu in procesul de constituire a Consiliilor locale si al alegerii presedintilor si vicepresedintilor Consiliilor Judetene, functii mult rivnite, pentru ca reprezinta, de fapt, cheia catre detinerea unor pirghii financiare extrem de profitabile. In fata unor asemenea tentatii, fidelitatile fata de partid, fata de cuvintul dat sau fata de semnatura pusa pe un protocol de colaborare palesc fara ezitare. Cel mai proaspat caz de acest fel este cel al Ilfovului, unde conducerea Consiliului Judetean a fost