Potrivit unui comunicat al Ministerului Finantelor, bancile selectate ca potentiali consultanti sunt: JP Morgan, Citigroup Global Markets Limited, Rothschild Conseil International, HSBC, Credit Suisse First Boston (Europe) Limited si BNP Paribas. Aceasta lista scurta propusa de Comisia de privatizare a CEC a fost agreata de Banca Mondiala.
Dupa prima faza a selectiei, care a avut ca termen-limita data de 7 iunie, comisia de privatizare a primit oferte din partea a 23 de competitori, atat banci de investitii, cat si firme de consultanta. Etapa urmatoare include transmiterea cererii de oferta catre cele sase banci selectate in vederea prezentarii ofertelor tehnice si financiare.
Durata angajamentului pentru firma de consultanta va fi de cel putin un an, incepand cu luna octombrie 2004, iar plata serviciilor va fi realizata dintr-un imprumut nerambursabil acordat Romaniei de catre Banca Mondiala.
Consultantul va pregati procesul de due-dilligence, evaluarea, studiul de fezabilitate si va recomanda metoda de privatizare, calendarul si pachetul de actiuni care urmeaza sa fie vandut.
Treaba consultantului va consta, de asemenea, in pregatirea documentelor de licitatie si vanzare si in sprijinirea comisiei in vederea organizarii acesteia, alegerea cumparatorului, negocierea contractului si finalizarea tranzactiei. Potrivit noului acord cu FMI si intelegerii cu Banca Mondiala, privatizarea CEC ar urma sa fie realizata in perioada 2005-2006.
Recent insa, Mihai Tanasescu, ministrul Finantelor, a declarat ca trecerea CEC in proprietate privata va fi facuta cel tarziu pana la sfarsitul anului viitor. CEC are un capital social de 1.497 miliarde lei. Valoarea activelor era, la sfarsitul anului trecut, de circa 40.000 miliarde lei, iar valoarea totala a creditelor acordate depasea 7.000 miliarde lei.
Potrivit unui com