„Asa ceva este imposibil. Nu s-ar tine cont de conditiile din piata. Mai intai, comisionul nu este un tarif, iar, in al doilea rand, agentiile imobiliare fac afaceri, deci negociaza comisionul direct cu clientul, in functie de valoarea unui imobil sau de complexitatea tranzactiei“, ne-a declarat Gabriel Zamfir, presedintele Uniunii Nationale a Agentilor Imobiliari (UNAI).
El a explicat ca „putem stabili tarife doar pentru serviciile indispensabile, cum ar fi o «taxa de vizionare», chiar daca si acest lucru ar fi o prostie“.
Unul dintre motivele invocate de Zamfir in combaterea ideii Consiliului Concurentei este ca afacerile cu imobiliare au o activitate fluctuanta, iar un comision fix le-ar pune in pericol, avand in vedere ca firmele de profil efectueaza liniar unele plati cum ar fi asigurarea de raspundere profesionala sau garantarea imobiliara.
„1,5 la suta ar fi un comision de dumping, pe care il pot suporta doar agentiile foarte mari. In concluzie agentiile mici si mijlocii legale, ar fi fortate sa iasa de pe piata“, a subliniat Zamfir.
UNAI sustine introducerea unui comision „de referinta“ de trei procente plus TVA. Fiind de referinta acesta ar fi un etalon in jurul caruia agentii imobiliari ar putea negocia in continuare comisionul oprit de firmele specializate.
Zamfir a mai spus ca „toate institutiile statului, inclusiv Consiliul Concurentei, sunt total in afara acestei probleme, nu au o imagine reala despre acest domeniu. Dupa 1990 nimeni nu s-a ocupat de sectorul imobiliar si acum vin cu astfel de propuneri nerealiste. Ne vom consulta saptamana viitoare cu Consiliul Concurentei si le vom expune parerile noaste.
Daca nu ne sunt respectate punctele de vedere vom lua masuri de protest la nivel national“, a avertizat Zamfir.
Comision de pana la 100 la suta la inchirieri, 6 la suta
la vanzar