Realitatea era greu de sesizat de catre cetateanul obisnuit, altfel spus, cetateanul putea fi usor de manipulat in favoarea PSD. La toate acestea s-au adaugat succese intens mediatizate, precum eliminarea vizelor, aderarea la NATO, stabilirea unui calendar destul de clar pentru integrarea europeana, plus o ploaie de pomeni cu evident iz electoral, dar cu o anume priza la public.
In plus, Guvernul Nastase s-a dovedit mai coerent decat precedentele, dar si mai dinamic, a mizat in multe locuri pe tineri, pe oameni cu certe abilitati manageriale, a infiintat PNA si a oferit opiniei publice arestari spectaculoase, nu s-a cramponat prea mult de ministrii compromisi ori de anumiti baroni.
Una peste alta, forta acumulata si imaginea pe care si-a creat-o nu prea lasau loc de indoieli in privinta unei victorii de rasunet in alegerile locale, in masura sa asigure PSD si victoria clara in alegerile generale de la toamna. Iata, insa, ca votul electoratului a produs o surpriza de proportii, zgaltaind din temelii partidul de guvernamant.
Alianta PNL-PD a cucerit Bucurestiul si a devansat partidul de guvernamant atat la capitolul resedinte de judet, cat si la cel al voturilor pentru consiliile judetene, acolo unde se prefigureaza rezultatele de la "generale". In numai doua saptamani, PSD a trecut de la statutul de partid-stat atotputernic la cel de competitor cu teama in suflet. Deja victoria Aliantei D.A.
pare foarte posibila in alegerile parlamentare, iar pentru prezidentiale lupta se anunta stransa.
Inca o data societatea civila s-a dovedit mult mai realista, mai responsabila decat clasa politica. Chiar daca accesul la informatii a fost restrans, bunul simt a functionat. Electoratul a sanctionat PSD pentru mimarea luptei impotriva coruptiei, pentru aroganta, pentru minciuna.
Oamenii au inteles ca succesele de pe pl