Pana lunea trecuta inclusiv, pentru cele 19 obligatiuni listate la Bursa de Valori Bucuresti (BVB) s-au efectuat 747 de tranzactii in valoare de 48,7 milioane euro. Fara sa fie impresionanta, pentru o piata debutanta, cifra nu ar fi deloc rea daca, in majoritatea lor coplesitoare, tranzactiile respective nu ar fi cele de piata primara, pe care, de fapt, emitentul le-a vandut pentru prima oara.
Iar minoritatea nu apartine nici aceasta celor 16 emitenti care sunt municipalitati.
Euforia debutului
Apetitul pentru investitiile prin BVB este in crestere, iar listarea unor titluri cu venit fix (dobanda) si cu risc foarte mic, cum sunt obligatiunile municipale, a fost mult asteptata. Deceptia ulterioara a fost pe masura, rapoartele de tranzactionare ale Bursei inregistrand lungi siruri de zero in dreptul simbolurilor bursiere ale diferitelor primarii.
Luni, 21 iunie, au fost inregistrate numai doua tranzactii cu 53 de obligatiuni Raiffeisen Bank, in valoare de 268,7 milioane lei.
Succesul obligatiunilor municipale consta, in continuare, in faptul ca exista. Fericiti sunt doar cei care au apucat sa le cumpere la lansare.
Nimeni nu vinde
Fara a intra in detaliile lansarii pe piata, este de remarcat ca, in multe cazuri, obligatiunile municipale au fost complet subscrise (cerute la cumparare), practic inainte de a fi vandute. Cei care au apucat sa cumpere nu mai vor sa vanda.
“Lichiditatea aproape nula a emisiunilor este datorata concentrarii pachetelor subscrise“, spune Dan Barbulescu, directorul Bucharest Equity Research Group (BERG), societate autorizata de Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare pentru furnizarea de servicii de rating. Lichiditatea masoara rapiditatea cu care un vanzator gaseste un cumparator, dar si viceversa.
In replica, purtatorul de cuvant al BCR,