America se afla azi in mainile unui grup de extremisti. Abuzand de pozitia pe care o ocupa in lume, extremistii ne-au slabit, nu ne-au intarit natiunea. Sensibilitatea mea fata de excesele administratiei americane poate fi pusa in mare parte pe seama biografiei mele. Am crescut ca evreu in Ungaria, in timpul celui de-al doilea razboi mondial.
Am indurat atat ocupatia germana, cat si pe cea sovietica. Astazi, cand il aud pe presedintele Bush spunand ca „fie sunteti cu noi, fie sunteti cu teroristii“ aud sirenele de alarma. Sunt mahnit ca publicul nu e la fel de ingrijorat ca mine. Nu aceasta este America pe care mi-am ales-o eu ca patrie“.
Citisem mai demult aceste ganduri ale lui George Soros si, desi ma impresionasera, uitasem de ele. Mi le-am reamintit, zilele trecute, ascultandu-l pe George Soros vorbind despre ceea ce el crede ca ar trebui facut pentru ca tot mai multi oameni sa aiba sansa de a trai in libertate.
Aflasem cu mai multe luni in urma ca in ultimii sapte ani George Soros a cheltuit cu ideile sale o suma uriasa – 3,8 miliarde de dolari.
Iar acum il ascultam si ma intrebam cate guverne se pot lauda cu investitia pe care George Soros a facut-o in beneficiul democratiei, libertatii si societatii deschise? Si cine altcineva decat el e mai indreptatit sa fie trist ca oamenii nu sunt si ei ingrijorati atunci cand politicienii desconsidera valorile democratiei, libertatii si societatii deschise?
Despre razboiul din Irak, despre cauzele si consecintele lui s-a scris enorm de mult si in Romania. Multe lucruri inteligente si de bun simt, dar parca si mai multe banalitati sau stupiditati ipocrite, izvorate cel mai adesea dintr-un proamericanism provincial - patetic si snob deopotriva. De argumentele lui George Soros nu a parut mai nimeni interesat.
In ultima sa carte, „Suprematia americana: un balon de s