"Lasa-l, saracu', ca n-a avut noroc - intreprinderea la care lucra a dat faliment si nu mai face nimeni nimic", "Baiatu', saracu', vrea sa munceasca, dar n-are unde, nu-l ajuta nimeni", "Mai bine un salariu mic dar sigur, la stat, decat un salariu mai mare, dar nesigur, la patron" - daca macar una dintre afirmatiile de mai sus vi se pare familiara, atunci ati nimerit exact articolul care trebuie . .. De ce ?
Barometrul de opinie publica - cercetare derulata de The Gallup Organization si Metro Media Transilvania - a relevat faptul ca 89% dintre romani cred ca statul ar trebui sa asigure locuri de munca pentru toti cei care vor sa munceasca. Pana aici, nimic deosebit - e firesc sa-ti doresti ca impozitele platite de fiecare dintre noi sa se transforme, in cele din urma, in bunastare sociala. Partea proasta este ca, din acesti 89% din romani, 55% isi doresc ca statul sa creeze intreprinderi (de stat, fireste), in timp ce doar 38% dintre ei vad sprijinul statului constand in incurajarea sectorului privat. Cu alte cuvinte, unul din doi romani asteapta ca statul "sa-i dea ceva de lucru; orice"... Am o rugaminte: daca sunteti dintre aceia, nu cititi in continuare, n-are rost ...
Este de notorietate faptul ca statul este un foarte prost administrator. In sprijinul acestei afirmatii vin urmatorii factori:
- structura de organizare ce faciliteaza responsabilitatea de tip colectiv (nimeni nu poate fi tras, cu adevarat, la raspundere);
- climatul ce favorizeaza suprapunerea intereselor personale / de grup in detrimentul celor societale (coruptie);
- sistemele de angajare in structurile administrative (bazate, cu preponderenta, pe diplome si nu pe abilitati) ce favorizeaza o anumita uniformizare din punctul de vedere al competentelor.
Cu toate acestea, unul din doi romani isi doresc sa lucreze int