Cazul de la Mihailesti, unde 18 persoane si-au gasit sfarsitul in urma exploziei cauzate de azotatul de amoniu, a ramas inca un mister. Amenzi usturatoare, destituiri din functii de conducere, discutii aprinse sunt numai cateva dintre lucrurile iesite la iveala.
La numai cateva zile de la incidentul de la Mihailesti era pe cale sa se intample o noua explozie in care era implicat Combinatul Doljchim. De atunci, sucursala Doljchim a SNP Petrom a fost supusa unor cercetari ale Garzii Financiare, care au scos la iveala multe nereguli privind facturarea si livrarea produselor comercializate de societatea craioveana.
Potrivit raportului Garzii Financiare, Dojchim intocmea facturi si avize de insotire a marfii pentru care incasa banii aferenti, insa efectua livrarea mult mai tarziu.
Astfel, s-a constatat ca se intocmeau procese de custodie pentru produsele pe care le livra, dar pe care firmele beneficiare nu puteau sa le transporte la momentul respectiv, iar marfa pentru care se platisera deja banii era depozitata de societatea craioveana.
Desi in aceasta „inginerie“ a fost constatata din actele societatii, comisarii Garzii Financiare au avut surpriza sa nu mai gaseasca pe stoc nici macar un sac din cantitatile ce figurau in acte ca fiind in custodie, fiind vorba de aproape 9000 de tone de azotat de amoniu si 3000 de tone de uree. Practic, azotatul a iesit din Doljchim fara documente.
In raportul Garzii Financiare, citat de RomNET, se mentioneaza ca Doljchim vanduse la pretul vechi, imediat dupa scumpirea ingrasamintelor chimice, toata marfa ce se afla in custodie.
In acest fel, prin diminuarea veniturilor, estimata la peste 6 miliarde de lei, s-a obtinut o „reducere“ de TVA de aproape 1,2 miliarde de lei, prejudiciul calculat ridicandu-se la suma de 2,6 miliarde de lei.
Pe baza acestui raport, Directia