La Istanbul incepe astazi un summit istoric pentru Alianta Nord-Atlantica, primul in formula extinsa, cu 26 de membri, primul la care cei sapte nou-veniti, intre care si Romania, participa cu drepturi depline. Desi marcheaza un moment important in evolutia organizatiei, prima aparitie la reuniunea NATO a liderilor noilor
La Istanbul incepe astazi un summit istoric pentru Alianta Nord-Atlantica, primul in formula extinsa, cu 26 de membri, primul la care cei sapte nou-veniti, intre care si Romania, participa cu drepturi depline. Desi marcheaza un moment important in evolutia organizatiei, prima aparitie la reuniunea NATO a liderilor noilor state membre este oarecum pusa in umbra de subiectele arzatoare aflate in dezbatere, intre care cel mai important este posibila implicare a Aliantei in criza irakiana.
Potrivit secretarului general al Aliantei, Jaap de Hoop Scheffer, dupa negocieri intense, reprezentantii celor 26 au ajuns la un acord privind implicarea NATO in procesul de formare a fortelor armate irakiene, proces demarat de americani, dar cu rezultate destul de modeste pina in prezent, in special in ceea ce priveste numarul celor care s-au inrolat in viitoarea armata. Liderii Aliantei urmeaza sa anunte oficial astazi ca NATO va raspunde pozitiv cererii de asistenta pentru formarea noii armate formulate de noul premier irakian, Iyad Allawi. Cu toate acestea, deocamdata nu este vorba decit de un acord de principiu, documentul aprobat nefacind referiri explicite la actiuni concrete. Implicarea NATO in Irak reprezinta un semn al detensionarii climatului transatlantic dupa scandalurile de anul trecut, in ciuda faptului ca presedintele american George W. Bush a fost nevoit sa se multumeasca doar cu asistenta tehnica din partea Aliantei, desi initial el solicitase un sprijin mult mai consistent, respectiv trimiterea de trupe in Irak. (J.P.)
Sec