Oricat ar parea de paradoxal, cred ca PSD a intrat nepregatit in alegerile locale. Partidul de guvernamant nu s-a pregatit pentru competitia cu celelalte partide, ci pentru reconfirmarea pozitiilor de putere. De aici, si socul pierderii monopolului in fief-urile traditionale, Moldova si sudul tarii.
De asemenea, PSD nu a constientizat ca mediul politic se schimbase fundamental, iar, daca a intuit pentru Bucuresti si Cluj cel putin ca situatia era alta, a raspuns acestei provocari cu aceleasi instrumente prin care a actionat in ultimii patru ani, aroganta, atac, supramediatizare.
PSD s-a bazat pe mobilizarea simpatizantilor si a membrilor de partid, a caror masa a crescut imens in timpul mandatului, dar nu a realizat ca o adeziune impusa cu forta nu inseamna obligatoriu un vot si nici ca, spre deosebire de toate celelalte partide aflate in cursa electorala, a mizat practic pe aceleasi grupuri sociale, care i-au dat stabilitate, nu si crestere, dimpotriva.
Premierul Adrian Nastase afirma ca politica sa a fost mai degraba liberala si ca declinul se datoreaza faptului ca si-a ignorat electoratul traditional, taranii, muncitorii de la stat, categoriile defavorizate, pensionarii si somerii.
Aceasta analiza este gresita, pentru ca discursul politic si actiunile Guvernului s-au adresat tocmai acestor grupuri conservatoare, care, datorita modernizarii societatii, s-au redus numeric sau si-au schimbat perceptiile.
Sa aducem un singur exemplu, pe cel al taranilor si muncitorilor din Moldova, care, in ultimii ani, au muncit in strainatate si care, prin veniturile lor, au adus prosperitate familiilor si comunitatilor lor, dar mai ales alte valori. Acestia nu mai puteau fi sensibili la promisiunile PSD atat timp cat progresul le-a venit din alta parte.
Noile forte produse de modernizare au optat pentru candidat