In Bacau exista 51 de eroi ai Revolutiei din ’89 care beneficiaza, conform legii 48/1999, de loc de veci in primele randuri de morminte ale Cimitirului Central. Eroi avem mai multi, asa cum spune proverbul: "dupa razboi, multi viteji se-arata". Dar restul sunt revolutionari cu acte in regula prin cu totul alte localitati.
In aceasta categorie sunt inclusi Viorel Hrebenciuc, Dumitru Sechelariu si altii. Faptul ca unii au cerut certificat de revolutionar, chiar daca in acele momente acum interpretate drept lovitura de teatru erau prin dulapuri, asta este o cu totul alta problema. Din cele 51 de persoane, 2 au decedat. Hodorogea Teodor si Constantin Giosanu.
Normal ar fi fost ca ele sa fie ingropate in Cimitirul Central, dar nu a fost asa. Popa le-a cantat prohodul pe drumul spre Cimitirul Sarata, unde au fost inmormantati. Aici a decis fosta administratie sa fie locul de veci al revolutionarilor din decembrie. Acest lucru a fost parafat prin adresa 10951/31.03.2000, emisa de Primaria Bacau, desi se impunea o Hotarare de Consiliu Local in acest sens.
Vizavi de decizia Primariei, Asociatia Revolutionarilor 22 Decembrie 1989 a inaintat o contestatie privind repartitia locurilor de veci. La aceasta a fost atasata o schita care reglementa locul cuvenit revolutionarilor decedati: intre celebrul mormant mai mult decat central al fostului primar Dumitru Sechelariu si locurile de veci ale veteranilor de razboi din municipiul nostru.
Contestatia si schita au fost aprobate de prefectul Radu Catalin Mardare.
Sah mat cu cavourile
Adresa emisa de Asociatia Revolutionarilor este datata 30.03.2004. De atunci, se asteapta raspunsuri. Care nu mai vin. Fata de toate acestea, directorul Vasile Sosu spune ca revolutionarii nu mai incap in Cimiti