Incepand cu 1 iulie, Romania nu ar mai trebui sa foloseasca metoda de raportare a situatiilor financiare aplicata economiilor hiperinflationiste (IAS 29). Aceasta este conluzia la care a ajuns Grupul de Lucru pentru Standarde Internationale de Raportare Financiara la nivel mondial din cadrul companiei de consultanta KPMG.
Potrivit lui Victor Kevehazi, senior partner al KPMG Romania, societate ce realizeaza rapoarte in conformitate cu standardele internationale de raportare financiara (IFRS) si al carei an financiar corespunde cu cel calendaristic, inceteaza aplicarea IAS 29 la 1 iulie 2004.
„In practica, insa, aceasta va impune o examinare atenta a cifrelor fiecarei societati, pentru a ne asigura ca schimbarea este corect inregistrata in situatiile financiare“, afirma Kevehazi.
Masura de incetare a aplicarii IAS 29 duce, conform oficialului de la KPMG Romania, la cresterea increderii pietelor de capital in rapoartele financiare ale entitatilor economice romanesti. Pana in anul 2005, Uniunea Europeana va solicita tuturor companiilor intregistrate sa intocmeasca situatiile contabile folosind IFRS.
Standardele internationale de raportare financiara aduc societatilor din Romania perspectiva obtinerii de capital la un cost mai scazut. De asemenea, standardele necesita un efort mai mare in domeniul pregatirii profesionale a personalului din Departamentul contabil.
Un studiu al KPMG, retea globala de firme de servicii profesionale in domeniul auditului si consultantei financiare, arata ca incertitudinile legate de aplicarea IFRS au fost privite de companii ca fiind un obstacol in calea avansarii rapide spre conversia raportarilor financiare.
Reglementarile Ministerului Finantelor impun adoptarea completa a standardelor internationale de raportare financiara de catre societatile romanesti care au o cifra de afaceri