In acest an, Guvernul va opera doua rectificari bugetare, prima dintre ele fiind programata la inceputul lunii viitoare, a declarat, ieri, ministrul finantelor, Mihai Tanasescu. Cea de-a doua urmeaza sa aiba loc in septembrie- octombrie, sumele care vor fi alocate in plus depinzand de productia agricola care va fi obtinuta.
Pana atunci, ramane de vazut care dintre ordonatorii de credite, care au solicitat, impreuna, o suma care depaseste 70.000 miliarde de lei in plus de la buget, va avea castig de cauza. Ministrul finantelor, Mihai Tanasescu, a mai declarat ca tintele propuse pentru acest an - crestere economica, inflatie, politica cursului de schimb- vor ramane neschimbate.
Deficitul bugetar va fi diminuat insa de la 3 la 2,1% din PIB, datorita cresterii veniturilor colectate cu 0,9% din PIB, iar economiile realizate in ceea ce priveste unele cheltuieli, precum cheltuielile cu dobanzile, vor fi alocate catre sectoare prioritare. Mihai Tanasescu a mai informat ca la prima rectificare vor fi maximum trei prioritati - agricultura, invatamant si cresterea pensiilor.
Oficialul MF a mai anuntat ca scrisoarea de intentie pentru noul acord cu Fondul Monetar International va fi discutata de board-ul institutiei pe 7 iulie, dupa ce memorandumul a fost adoptat de Executiv saptamana trecuta. Acordul cu FMI cuprinde, pentru prima data, componenta de reforma legislativa care a fost solicitata de reprezentantii statelor membre UE in Consiliul Directorilor FMI.
Prima revizuire a acordului va incepe la finele lui iulie (cand vor fi disponibile si datele preliminare privind evolutia indicatorilor macroeconomici din primele sase luni) si va dura trei saptamani. Printre obiectivele programului se numara reducerea inflatiei la 4% in 2006, de la 6% anul viitor si 9% in acest an.
Deficitul de cont curent va fi diminuat la 5,5%