Poate cu o doza mai mare de exaltare s-a dovedit a fi Theodor Stolojan, care a rostit, imediat dupa anuntarea rezultatelor, urmatoarea fraza: "ii anunt pe Adrian Nastase si pe cei din PSD ca nu-i mai pot manipula pe români, care au inteles ca PSD inseamna coruptie si baroni". Fraza grea, nepotrivita cu momentul si cu rezultatele, prea aflata in contrast cu bucuriile lui Traian Basescu, naturale si cu un anume haz, despre cum "le-am tras-o si i-am spart la Bucuresti si la Cluj" - asa cum se exprima liderul PD. Pornind de aici, vom incerca sa trecem in revista avantajele Aliantei, cat si pericolele ce o pandesc.
1. Alianta PNL-PD trebuie sa stie ca ar putea primi voturi din nou, daca va reusi sa-i scoata pe români din inertie. Nimeni nu se imbata cu apa rece dupa aceste alegeri. Nu mai exista imbujorarea din 1996, cand victoria CDR a venit ca o mare izbanda si ca o uriasa eliberare. Acum Alianta construieste mai putin pe iluzii. Electoratul pare sa-i stie foarte bine pe competitori. Orice exaltari si hiperbolizari ale raului guvernantilor nu vor aduce puncte. Vara si toamna, aceasta Alianta PNL-PD va trebui sa arate eficienta, sobrietate si precizie, acum dupa ce a identificat raul si i-a pus numele: guvernarea PSD.
2. Un mare pericol, neutralizat intre timp de forta intamplarilor, era colaborarea cu PRM. Gandita ca o alianta pe plan local pentru inlaturarea baronilor PSD, colaborarea cu PRM putea aduce numai boacane Aliantei. Sustinerea pe care Alianta PNL-PD o cerea de la PRM aducea mai mult a targuiala decat a grupare de forte politice. intre timp, PRM s-a repliat in unele judete, votand cu PSD, iar PSD a oferit cu draga inima ajutor PRM-ului, cum s-a intamplat la Vaslui, unde a fost ales un presedinte de consiliu judetean de la PRM, cu acordul si sustinerea PSD. Asa ca intelegerea cu PRM n-a mai functionat, dar aici nu e meritul Aliantei PNL-PD.