Majoritatea firmelor romanesti nu pot face fata costurilor impuse de integrarea in Uniunea Europeana. Potrivit unui raport al Eurochambers, cei mai multi patroni autohtoni nu cunosc legislatia europeana, nu au inceput pregatirile pentru aderare si doar 8a din firme au evaluat cit le costa alinierea la normele europene.
Dintre acestea, aproape jumatate estimeaza costuri sub o jumatate de milion de euro, in vreme ce celelalte spun ca se asteapta la cheltuieli de peste 1,5 milioane euro.
Studiul a vrut sa afle mai ales parerea fimelor mici si mijlocii. Peste treisferturi dintre companiile care au raspuns la intrebarile despre efectele integrarii au pina la 250 de angajati, si mai mult de jumatate sint societati cu cifra de afaceri mai mica de 1,5 milioane de euro.
Din raspunsuri rezulta ca numarul firmelor care sint la curent cu legislatia europeana este mai mic comparativ cu anul trecut, cind s-a realizat un studiu similar. Doar 4% din patroni au raspuns ca sint bine informati in ce priveste legislatia europeana, ceea ce reprezinta cel mai mic procent comparat cu cel inregistrat in celelalte tari candidate.
Mai mult de jumatate (56%) dintre firmele romanesti nu au inceput pregatirile de aderare. Daca vom compara cu situatia de anul trecut - cind numarul firmelor care nu luasera startul era mai mic - putem constata ca patronii romani nu pot tine pasul cu noile criterii introduse in fiecare an de legislatia europeana.
Cu alte cuvinte pe masura ce regulile UE se modifica, scade si puterea companiilor romanesti de a ajunge din urma firmele europene. Studiul inventariaza citeva sectoare in care firmele romanesti au cele mai mari probleme: patronii stau prost la etichetare, inregistrarea marcilor comerciale si omologarea patentelor de fabricatie.
Un alt domeniu ramas in urma este certificarea ca produsele pe care