Guvernul interimar irakian, condus de premierul Iyad Allawi, s-a trezit, ieri, pe neasteptate, cu mult-asteptata suveranitate, oferita de Statele Unite la capatul a 14 luni de ocupatie controversata, dar cu doua zile mai devreme decat s-ar fi asteptat irakienii de rand, insurgentii si intreaga comunitate internationala.
Printr-o ceremonie-surpriza, care s-a incheiat inainte de a fi anuntata, administratorul civil al Irakului, Paul Bremer, le-a inmanat oficialilor irakieni o scrisoare prin care consfintea transferul de putere si a plecat spre casa, lasandu-l in locul sau pe ambasadorul american la Bagdad, John Negroponte, omul care va continua sa exercite influenta Statelor Unite in regiune.
„Ziua istorica“ a Irakului, asa cum a fost ea numita de presedintele Ghazi Yawar, este umbrita insa de multe incertitudini privind viitorul tarii devastate de razboi si securitatea populatiei, a celor 160.000 de militari straini si, mai ales, a ostaticilor amenintati in fiecare zi cu noua teroare islamista - decapitarea.
In plus, ca si cum aceste probleme nu ar fi fost de ajuns, doua studii separate realizate de Asociatia de caritate Christian Aid si de liberal-democratii britanici au dezvaluit lipsa a 3,7 miliarde de dolari din banii administrati de Autoritatea Provizorie de Coalitie.
Prevazut pentru data de 30 iunie, transferul de suveranitate a fost devansat cu doua zile in special din cauza atacurilor anuntate pentru importanta zi de insurgentii irakieni, atacuri ce au crescut in intensitate in ultimele saptamani.
Chiar si asa, un atac cu obuze de mortiere, petrecut ieri dimineata, a ucis cinci persoane, printre care un copil, care se aflau pe malul fluviului Tigru, in Bagdad. In ciuda bucuriei cu care mult-asteptata suveranitate a fost intampinata, noul Guvern interimar ce va conduce tara pana la alegerile democratice, ce ar tre