„Pentru rectificarea bugetara, care va avea loc in luna iulie, cererea din partea ordonatorilor de credite - ministerele - este mult mai mare decat oferta, trecand de 70.000 miliarde de lei“, a declarat, ieri, ministrul Finantelor Publice, Mihai Tanasescu.
Potrivit acestuia, datorita unui management mai performant la Ministerul Finantelor Publice si conditiilor climaterice propice pentru agricultura, in acest an vor avea loc doua rectificari bugetare: una la jumatatea lunii iulie, iar cealalta in septembrie-octombrie, dupa incheierea campaniei agricole.
Suma preconizata a se acorda la prima rectificare bugetara va fi 5500 miliarde lei, bani ce se vor indrepta catre domeniile cu impact mai mare asupra socialului. Este vorba despre invatamant, agricultura si, posibil, o ameliorare a pensiilor. Totusi, pot fi si alte destinatii ale banilor, in special catre dezvoltarea infrastructurii.
Cat priveste o marire a salariilor in acest an, ministrul Mihai Tanasescu s-a aratat sceptic, datorita intelegerilor la care s-a cazut de acord cu Fondul Monetar International.
„Noua intelegere semnata cu Fondul Monetar International reprezinta un adevarat program economic al Romaniei pentru perioada iulie 2004-iulie 2006, in care sunt cuprinse tinte foarte serioase, cum ar fi realizarea unei inflatii de doar 4% la finalul anului 2006, o crestere economica in acesti ani cu 5% si realocari de fonduri publice pentru cercetare, mediu, invatamant si sanatate“, a
mai punctat Mihai Tanasescu.
Mai mult, in 2004, cu toate ca suntem in an electoral, iar presiunile sunt foarte mari pentru cheltuielile sociale, in speta majorarea salariilor, tintele de crestere economica si inflatie raman neschimbate.
Ceea ce sare in ochi in noul acord semnat de Romania cu FMI este obligativitatea elaborarii si aprobarii de catre tara noast