Între 10 şi 14 iunie a avut loc la Neptun, după cum se ştie, a V-a ediţie a întâlnirii scriitorilor români din întreaga lume, cu o participare numeroasă, întrecând aşteptările organizatorilor. în deschidere Eugen Uricaru, preşedintele Uniunii Scriitorilor, s-a referit la circumstanţele şi obiectivele acestei întâlniri, arătând totodată că este ultima care se desfăşoară în formula de până acum. Pentru cele care vor urma se vor găsi soluţii "mai dinamice". Angela Martin a salutat întâlnirea din partea Institutului Cultural Român. Apoi preşedintele U.S. a dat citire mesajului adresat întâlnirii de către Primul-Ministru Adrian Năstase, din care spicuim:
"Identitatea Europeană este miezul întregului proces la finalul căruia să se regăsească valorile libertăţii, respectul faţă de lege, nevoia de afirmare şi respectul celuilalt, păstrarea individualităţii (…) Inutil să adaug că, în conceptual identităţii naţionale, identitatea culturală constituie un argument forte. Ea justifică şi ne justifică pe fiecare în parte (…) Aş dori să vă transmit că eu cred în solidaritatea spiritelor. Şi mai cred că nu există graniţe culturale".
Tema întâlnirii de la Neptun, Literatura română - unde ne aflăm?, a afost abordată în felurite chipuri de vorbitori, unii străduindu-se, într-adevăr, să identifice, sau măcar să aproximeze, "locul" literaturii noastre în lumea contemporană, ce valori promovează şi cu ce şanse de a le impune. Alţi vorbitori, destul de mulţi, au stăruit în generalităţi şi clişee iar alţii, nici ei puţini, au găsit că este momentul să facă publice tot soiul de nemulţumiri personale. Cineva chiar s-a plâns că volumele sale sunt rău aşezate în rafturile librăriilor din ţară şi cine vrea să le cumpere nu poate ajunge la ele.
Discuţiile de la Neptun nu au eşuat totuşi în derizoriu, s-au spus multe lucruri interesante, deseori depăşind