Reducerea continua a preturilor imprimantelor laser alb-negru si color au crescut puternic vanzarile, (reducand) din cota de piata a imprimantelor inkjet, care continua insa sa domine de departe piata romaneasca, spune compania de analiza International Data Corp. (IDC).
Practic, in primele trei luni ale acestui an, numarul de imprimante laser color vandute a crescut cu 111,8% fata de aceeeasi perioada a anului trecut, iar laserul alb-negru a cunoscut de asemenea o crestere de 81,4%. A crescut si numarul de imprimante matriciale cumparate, cu 16%, iar printerele inkjet au pierdut teren: minus 10%, conform studiului IDC.
Trecerea la laser se simte si luand in calcul alt indicator: pe primele trei luni ale acestui an numarul de imprimante vandute ramane identic cu cel din primul trimestru al 2003, in timp ce valoarea pietei a crescut cu aproape 13 procente. Deci se vand produse mai scumpe. Imprimantele inkjet continua sa ocupe 71,1% din vanzari, insa pierd teren puternic in fata noilor tehnologii - pe 2003 cota lor de piata a fost de 81,5%, conform IDC. Imprimantele laser alb-negru ocupa pe primul trimestru 7,8% din vanzari, iar cele laser color 0,9%, ca numar de unitati vandute. Ca valoare, imprimantele laser ocupa 50% din piata, iar cele inkjet numai 33,3%.
Principalii cinci jucatori de pe piata romaneasca, Hewlett-Packard (HP), Lexmark, Epson, Canon si Samsung (care a scos din top Kyocera) ocupa in continuare 96% din vanzarile ca unitati si 85% din incasarile obtinute. Hewlett-Packard este lider de piata atat ca numar de unitati vandute, cat si ca incasari obtinute, fara ca analistii sa faca publice datele legate de cote de piata.
Incasarile HP au crescut pe primul trimestru cu 9,5% fata de anul trecut, dat fiind faptul ca au scazut vanzarile companiei americane de imprimante inkjet (minus 6,9%), in acelasi