Nu am teoria mea! spune Ierunca. Românii n-au avut niciodată un sfînt. Acum îl au pe N. Steinhardt. Este un om minunat, cu caracter ales şi care în închisoare s-a comportat ca un martir. Eu […] cu el şi Dvs. (inf.).Toţi din grupul acesta , … cu care mă mîndresc peste tot. El, Noica, Dinu Pillat, D-ta, Sergiu Al-George sînteţi cel mai valoros grup de intelectuali pe care îi are acum ţara în interiorul graniţelor."
(Notă-extras din discuţiile avute de inf. "Stoenescu" în luna iulie a.c. cu V. Ierunca la Paris, cu privire la Dinu Pillat şi alţii…/1 sept. 1970 - v. fotocopia notei informative)
Substituirea identităţii umane printr-un număr sau printr-un cod este - nu e nici un secret - un apanaj al sistemelor totalitare (fascism sau comunism). În fapt, o tentativă de dizolvare a identităţii (în esenţă ireductibile) prin mecanismele, nu numai ideologice, ci şi practice, ale masificării. Numărul care dă titlul acestui material este numărul dosarului de la Securitate al lui N. Steinhardt, aflat în arhivele CNSAS. Despre existenţa acestui dosar luasem cunoştinţă citind mai multe articole semnate de Clara Cosmineanu, o tînără şi foarte competentă cercetătoare la CNSAS. În primul rînd, un text în suplimentul "Aldine" al cotidianului România liberă din 27 iulie 2002, intitulat "Steinhardt urmărit de Securitate (D.U.I. ŤScriitorulť)" (de fapt, o comunicare ţinută la al X-lea Simpozion de la Sighet, 5-7 iulie 2002, organizat de Fundaţia Academia Civică), apoi un articol cu titlul "Povestea neştiută a Jurnalului fericirii", în vol. Despre Holocaust şi comunism (Ed. Polirom, 2002), în sfîrşit în Analele Sighet, vol. 10: Anii 1973-1989: Cronica unui sfîrşit de sistem (Fundaţia Academia Civică, 2003), o reeditare a comunicării din 2002. Dar ceea ce e şi mai important este că domnia sa, în colaborare cu d-l Silviu B. Moldovan, va publica în curînd la Ed