Plaiurile mioritice au fost cucerite de mancarea “din tari straine“. Rosii, castraveti, mere sau cartofi din Turcia, muschiulet sau cotlete din Polonia sau Ungaria, paste fainoase, conserve, sosuri au invadat piata autohtona. DEPENDENTA. Din pacate insa, roadele taranilor sau fabricilor noastre nu sunt la fel de gustate peste hotare.
Drept urmare, gradul de acoperire al importurilor din exporturi este subunitar: 18,40% pentru pulpite si carnaciori, 27,64% la uleiuri si grasimi vegetale si animale, 31,14% pentru lactate. “Romania este un importator net, cu un grad de acoperire a importurilor din exporturi de 19,9%“, a declarat Cezar Mereuta, vicepresedintele Centrului Roman de Modelare Economica.
CONSUMATORI. Iar aceasta dependenta se va accentua dupa 2007. “UE are nevoie de consumatori, nu de producatori“, argumenteaza analistul economic Ilie Serbanescu aceasta idee.
Singurele nise de piata pe care taranii si procesatorii autohtoni le-ar putea exploata cu succes dupa integrare le reprezinta industria carnii de porc si cea a uleiurilor, untdelemnurilor si margarinelor, spune Cezar Mereuta. Aceasta deoarece importurile europene la aceste produse depasesc cu mult exporturile.
“Totusi, sa nu unitam ca Polonia, Ungaria si Cehia, mari producatori de carcase de porc, sunt acum membri UE“, a atras atentia Ilie Serbanescu. “Din ce am mirosit eu, cred ca numai laptele si carnea de capra ne mai raman sa le exportam. Nu carne sau lapte de vaca, nu porc“, a precizat acesta.
ECOLOGIC. Si produsele ecologice ar putea fi un loz castigator pentru Romania. “Avem parcele care se preteaza foarte bine practicilor agriculturii ecologice. Cu agricultura traditionala nu stiu daca vom avea succes in UE, dar avem o sansa cu roadele celei ecologice“, a declarat Nastasia Belc, directorul general al Institutului de Bioresurse Alimenta