•Este bine de stiut ca plasticul a fost inventat оn anii 1860 de catre Alexander Parkes, ca un substituent sintetic. Cantitatea de plastic din deseurile din gospodarii este оn medie de aproximativ 10%.
Ca solutii propunem reducerea consumului, refolosirea si reciclarea. Aproape toate tipurile de plastic sunt reciclabile, оnsa sunt dificil de sortat.
Iata cateva tipuri de plastic ce se pot recicla destul de usor:
1.ABS: acrilonitril-butadiena-stiren-copolimer (componente de masini, computere, avioane);
2.PC: policarbon (biberoane, jucarii);
3.PE: polietilena (pungi, ambalaje);
4.PET: polietilena tereftalata (bidoane de suc si apa, cutii de alimente);
5.PP: polipropilena (membrane, bidoane, recipiente);
6.PS: polistirena (cutii de iaurt, pachete de cafea);
7.PVC: clorura de polivinil (bidoane pentru apa si uleiuri, ambalaje medicale);
8.SBR: cauciuc polistirena-butadiena (cauciuc artificial).
Deseurile din plastic devin pe zi ce trece tot mai numeroase. Din cauza materialelor din care sunt produse, nu sunt biodegradabile.
Din studiile facute pana acum s-a constatat ca nici 500 de ani nu sunt de ajuns pentru ca plasticul sa reintre оn circuitul naturii.
Pentru a scapa de deseurile din plastic, cum sunt de exemplu recipientii de suc sau ulei ori cutiile de margarina si iaurt, multi oameni, mai ales оn sate, le ard.
ATENTIE! Prin arderea plasticului se elimina substante care produc boli de plamani si оn timp mai lung pot оmbolnavi ficatul, rinichii si sangele. Mai mult decat atat, materialele plastice mai complexe, cum sunt vinilinul, ebonita, bachelita ori cauciucurile, emana prin ardere substante care produc cancer, atacand оn primul rand sangele, care оn timp poate оmbolnavi toate organele corpului.
Exista astazi tehnologii care, respectand n