Romanii percep tranzitia la economia de piata ca pe ceva chinuitor si fara sfarsit. Cel putin asa rezulta din sondajele de opinie efectuate in tara. Din afara, insa, lucrurile se vad mult mai nuantat.
Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD), institutie creata in 1991 anume pentru a facilita tranzitia in fostele tari comuniste de pe continent, scoate in evidenta, intr-un studiu publicat nu de mult, progresele deloc de neglijat realizate, in ultimii ani, de Romania si de celelalte tari din Europa de Sud-Est.
O regiune in care tranzitia a inceput tarziu si s-a miscat un timp exasperant de lent. Amanarea reformelor si apoi deficitul lor de vigoare au facut ca durerile sociale ale tranzitiei sa fie in Romania sau Bulgaria mult mai mari decat in tari ca Cehia sau Ungaria, in care procesul a inceput mai devreme si a fost mai rapid.
Nimic surprinzator intr-o asemenea evolutie: cand un dentist mai putin priceput abia scoate o masea, durerile pacientului sunt considerabil mai mari decat atunci cand extractia se face dintr-o data de un profesionist. De la un timp, si "dentistii" din Balcani au inceput sa cocheteze cu performanta.
Tarile sud-est europene, fara nici o exceptie, cunosc o dezvoltare sustinuta: 2003 a fost al treilea an consecutiv cand ritmul mediu de crestere al tarilor din regiune l-a devansat pe cel al statelor est-europene care au aderat recent la Uniunea Europeana. Nivelul mediu al inflatiei a fost sub 7%.
Daca indicele preturilor de consum va evolua ca in prima jumatate a anului, la sfarsitul lui 2004, si in Romania inflatia se va exprima printr-o singura cifra. Cresterea economica si reducerea costului vietii au ridicat apreciabil nivelul de trai in Europa de Sud-Est. Totusi, discrepantele dintre tari sunt inca foarte mari.
Produsul Intern Brut pe locuitor este in Croatia