Povestea spune ca in Bucuresti exista o intreaga strada cu numele Mizil pe care au fost mutati cu totul, la inceputul anilor '80, mai multe sute de constructori de tancuri din localitatea prahoveana cu acelasi nume.
Folclorul fabricantilor de arme din Romania mai sustine ca primele tancuri romanesti s-au facut la Mizil, iar linia de productie a fost transferata peste noapte, cu tot cu muncitori, la Bucuresti. Atunci s-a putut raporta cu mandrie ca primele tancuri s-au fabricat la Uzina "23 August", si nu la Mizil.
Trecand peste problema paternitatii primului tanc fabricat in tara, MFA Mizil ramane prima fabrica din industria de armament autohtona privatizata prin vinderea pachetului de actiuni catre angajati.
Spre deosebire de celelalte doua duzini de fabrici de armament, MFA Mizil mai are un element de unicitate: a inregistrat profit la sfarsitul anului trecut si a putut sa plateasca si ceva dividende actionarilor sai.
"La inceputul lui '90, dupa febra angajarilor, ajunsesem sa avem vreo 2.500 de salariati, cu mult mai mult decat aveam nevoie, intr-un oras a carei populatie totala era de vreo 16.000 de locuitori. Prin '97, mai aveam inca vreo 1.800. Atunci a trebuit sa intram intr-un program de restructurare masiva. Acum, mai avem vreo 340 de angajati si ne-am putut permite sa pastram tot ce era mai bun.
Salariul mediu la noi este de vreo 7 milioane de lei, cu mult mai mult decat ce se da prin zona", isi aminteste Constantin Cazacu, directorul general de la MFA Mizil.
Interesant este ca fabrica de la Mizil, perceputa mai ales ca o uzina pentru repararea blindatelor, este totusi si producator de masini de lupta.
"Noi am asigurat reparatii si modernizari pentru tot ce a insemnat tanc construit pe platforma sovietica T55. La noi s-au fabricat primele 40 de exemplare din tancheta vanatorilor de munte, productia f