Deoarece sunt pe punctul de a pierde fonduri europene PHARE de 3,5 milioane de euro si de a trebui sa ramburseze 4 milioane de euro deja primiti pentru reforma administratiei publice, guvernantii au luat decizia sa creeze printr-o ordonanta de urgenta o categorie speciala de beneficiari ai acestor bani.
Astfel, ordonanta a scos la lumina o noua categorie de functionari, numiti manageri publici, care se vor bucura de cursuri cu durata de unul sau doi ani, platite de la bugetul de stat, si de burse oferite de acelasi buzunar public, urmand ca dupa absolvire sa aiba salarii mai mari decat alti functionari publici de acelasi rang si posibilitati de avansare rapida.
Bogdan Draghici, presedintele Asociatiei Nationale a Functionarilor Publici, a criticat in termeni duri ordonanta, care modifica statutul functionarilor publici prin adaugarea, crede el, nejustificata a unei categorii privilegiate, pe criterii de monopol si de favoritism politic.
In replica, Pavel Nastase, directorul INA, sustine ca aceasta categorie va cuprinde doar functionari tineri, foarte bine pregatiti, selectati pe criterii de excelenta profesionala, care vor fi „o infuzie de sange proaspat“ in administratie.
Privilegiile de care se vor bucura nu vor fi altceva, a aratat directorul INA, decat un rezultat firesc al bunelor lor rezultate, deoarece tinerii specialisti nu trebuie pierduti, ci stimulati corespunzator pentru a fi convinsi sa participe la scoaterea din criza a administratiei romaneasti. Cu toate acestea, momentul deciziei guvernamentale ridica un semn de intrebare.
De la infiintarea Departamentului guvernamental de „head-hunting“ in 2002, destinat tocmai identificarii unor asemenea tineri capabili, si in pofida unor declaratii la nivel inalt, in 2003, cum ca ar fi fost gasite nu mai putin de 100 de mii de asemenea persoane, „vanatorul