„Consumul de ciocolata in Romania este foarte mic in comparatie cu alte tari. Spre exemplu anul trecut media pe locuitor a fost aproape de un kilogram de ciocolata in comparatie cu tarile Uniunii Europene, unde aceasta atinge 12-14 kilograme“ conform Emiliei Tanasescu, presedintele Asociatiei Patronale a Industriei Dulciurilor.
Asta inseamna ca fiecare cetatean al tarii cumpara lunar doar o ciocolata, fata de europeni care consuma aproximativ un kilogram. Chiar daca consumul este destul de mic, in Romania este loc pentru toate firmele producatoare de ciocolata, valoarea anuala a pietei, potrivit doamnei Emilia Tanasescu fiind in jurul sumei de 100 milioane de euro.
Pentru acest an se asteapta o crestere a consumului cu 10% fata de anul trecut. Din pacate daca in anii 1972-1975 Romania exporta ciocolata in Germania, Suedia sau Rusia, in anul 2004 fabricile romanesti nu mai exporta acest produs, dar nici importurile nu mai saracesc valuta tarii.
Valoarea acestora este apreciata undeva la 5-7%, ceea ce reprezinta o scadere semnificativa comparativ cu anii 1996-1997 cand importurile de ciocolata reprezentau 18-20% din consum. Pe anotimpuri statistica spune ca daca iarna si primavara se cumpara in general ciocolata, vara si toamna romanii prefera produsele de zahar, caramel ori drajeuri.
„Consumul de ciocolata in Romania este foarte mic in comparatie cu alte tari. Spre exemplu anul trecut media pe locuitor a fost aproape de un kilogram de ciocolata in comparatie cu tarile Uniunii Europene, unde aceasta atinge 12-14 kilograme“ conform Emiliei Tanasescu, presedintele Asociatiei Patronale a Industriei Dulciurilor.
Asta inseamna ca fiecare cetatean al tarii cumpara lunar doar o ciocolata, fata de europeni care consuma aproximativ un kilogram. Chiar daca consumul este destul de mic, in Romania este loc pentru toate firmele