Tomografia cu laser - o noua metoda pentru depistarea glaucomului Un control oftalmologic de rutina poate ajuta la diagnosticarea timpurie a glaucomului, o boala care netratata duce la orbire. Care Tomografia cu laser - o noua metoda pentru depistarea glaucomului
Un control oftalmologic de rutina poate ajuta la diagnosticarea timpurie a glaucomului, o boala care netratata duce la orbire. Care sunt noile metode de investigare in aceasta afectiune, ne-a spus conf. dr. Liliana Voinea de la Clinica de oftalmologie a Spitalului Universitar din Capitala.
- Care sunt noutatile in depistarea glaucomului?
- Diagnosticarea glaucomului se poate face, mai nou, cu ajutorul unui echipament performant: tomograful retinian Heidelberg II. Aparatul este de fapt un sistem de scanare cu laser, utilizat pentru captarea si analizarea imaginilor tridimensionale ale nervului optic si ale modificarilor pe care acesta le sufera in timp. Rezultatele obtinute sunt comparate cu o baza de date normale, iar sectoarele nervului optic sunt clasificate. Tomograful retinian a fost donat de o fundatie germana.
- Cat de precis este acest echipament?
- Prin tomografia retiniana, glaucomul se poate depista in stadii incipiente, inainte de manifestarea primelor simptome ale bolii, cum ar fi restrangerea campului vizual. Prin repetarea periodica a investigatiei este posibila urmarirea evolutiei glaucomului, in acest fel medicul oftalmolog putand recomanda cel mai indicat tratament.
- Cum se efectueaza o tomografie retiniana?
- Pentru efectuarea tomografiei nu este necesara dilatarea pupilei, iar diagnosticul se stabileste pe loc.
- La cat timp trebuie efectuat un control oftalmologic pentru a se putea diagnostica glaucomul?
- Este recomandata o examinare anuala cu tomograful retinian, mai ales dupa varsta de 40 de ani. In cazul pacientilor ca