Despre tentatia unora de a rescrie istoria dupa cum le-o dicteaza interesele am mai scris recent. Ma obliga sa revin un inalt responsabil militar de dinainte de 1990, viceamiralul Stefan Dinu.
Iesirea la rampa a d-lui viceamiral ar fi fost de neimaginat in urma cu cativa ani, mai ales in maniera in care ea s-a produs in urma cu putin timp. Generalul ceausist Dinu a fost ultimul sef al rau famatei DIA (Directia de informatii a armatei).
Vazand, probabil, cariera postcomunista stralucita a lui Ion Iliescu sau ca pe generalii Iulian Vlad si Plesita nu-i intreaba nimeni de raul facut ca sefi ai Securitatii, d-l Dinu a prins si el curaj. Si unde altundeva putea sa si-l manifeste mai plenar decat in „Jurnalul national“ al lui Dan Voiculescu.
D-l general povesteste celor care vor sa-l creada cum a fost la revolutie. Dupa-amiaza zilei de 22 decembrie 1989, biroul sefului DIA. La televizor, stiri si imagini de bucurie si entuziasm la vestea fugii lui Ceausescu.
Viceamiralul Dinu: „Dupa o spontana imbratisare cu generalul Paul Sarpe, prima masura luata in Directie a fost scoaterea de pe pereti a portretului si citatelor dictatorului“.
Odata abolita tirania, continua d-l amiral, asupra Romaniei s-a abatut o alta nenorocire. Citez: „In unitatile militare si-au facut aparitia grupuri de cadre sub denumirea de CADA, care invocand dorinta pentru democratizarea Armatei promovau tot felul de idei anarhice, de tip bolsevic“. Am inchis citatul. Democratizare, anarhie, bolsevism - toate la un loc.
Daca asa ceva e posibil, fie! „Marturisirile“ generalului se incheie cu o nota incitanta a redactiei: „Nu ratati! In editia de maine alte dezvaluiri cutremuratoare ale viceamiralului Stefan Dinu“.
Legat de CADA, si de dezvaluirile „cutremuratoare“ ale generalului. Pe scurt, in primele saptamani de dupa revolutie, in armata a existat un