A inceput sa creasca dobanda la dolar. Timid, cu numai 0,25%, dupa patru ani in care a atins un minim istoric de 1%, dar semnaland un inceput de tendinta, spun analistii, pe o perioada mai lunga de timp.
Cert este ca de acum incolo se poate vorbi doar de crestere in privinta costului finantarilor in moneda americana.
Nivelul foarte scazut la care au ajuns dobanzile la creditele in dolari lasa insa o rezerva suficienta de atractivitate a dolarului fata de leu cand vine vorba de alegerea monedei unui credit.
La nivelul lunii aprilie, bancile romanesti practicau o dobanda medie de 9% pe an la creditul in dolari pentru persoane fizice, in scadere fata de 10% la sfarsitul anului trecut. Pentru clientii companii, costul creditului era in jur de 4,3% pe an, fata de 6,6% in decembrie 2003.
Si acestea in conditiile in care, dobanzile la lei erau de 27,4% pentru persoane fizice, inca sensibil mai mari decat anul trecut, respectiv de 24,8% pentru companii, insa in usoara scadere.
Potrivit asteptarilor pietelor externe, dobanda de referinta la dolar ar putea ajunge la 2,25% la sfarsitul acestui an, respectiv la 3,5% la sfarsitul lui 2005
In aceste conditii, creditul in dolari are toate sansele sa-si mentina statutul de cea mai ieftina varianta de finantare, in timp ce depozitele in moneda americana vor aduce inca o vreme cele mai slabe randamente. Potrivit datelor din aprilie, acestea din urma aduceau dobanzi de numai 1,7% pe an pentru depunerile persoanelor fizice, respectiv 1,1% pentru companii.
Majorarea cu 0,25% a dobanzii de referinta in SUA era anticipata de piete.
"Variatia este mult prea mica pentru a vorbi pe termen scurt de o schimbare a preferintei pentru creditul in dolari. In ipoteza in care