Mai mult de jumatate dintre familiile din Romania nu reusesc sa isi acopere nici macar cheltuielile curente cu veniturile lunare pe care le obtin din diverse surse, potrivit unui studiu realizat de Institutul National de Statistica. Pentru ca au venituri insuficiente, peste 32% dintre romani obisnuiesc sa se imprumute de la apropiati, iar 20% au nevoie de ajutor financiar din partea rudelor.
Asa se face ca mai putin de jumatate dintre gospodariile din Romania traiesc pe propriile picioare, fara sa aiba nevoie de ajutor. Cei care nu apeleaza la rude sau la prieteni presteaza munci suplimentare. 16% din populatia apta de munca recurge la aceasta metoda de majorare a veniturilor. In plus, peste 15% dintre gospodarii apeleaza la economii.
Numai 37% din totalul gospodariilor din tara au putut face fata cheltuielilor din surse financiare proprii pe parcursul anului trecut, arata studiul. Raportat la anul 2002, ponderea celor care se pot intretine din banii castigati a crescut cu patru puncte procentuale.
Din sase someri, doar unul isi poate intretine familia. Acelasi lucru il poate spune un pensionar din trei. Dintre salariati, jumatate au raspuns ca fac fata cheltuielilor. Bine se descurca, evident, patronii, 82% dintre acestia declarand ca le sunt suficiente veniturile pentru intretinerea casei.
Inlocuirea mobilei uzate este o investitie pe care si-o permit numai 3,7% dintre cei care sustin ca au bani suficienti pentru a se intretine, iar 10,2% dintre familii au fonduri pentru a-si achizitiona aparatura electrocasnica, in vreme ce pentru concediu nu au bani decat 14% dintre romani.
De asemenea, statisticile arata ca romanii isi permit mai degraba sa cumpere o carte, un ziar sau o revista decat sa mearga la spectacole. Peste 30% dintre familii au bani sa cumpere carti sau reviste, in timp ce pentru 88% dintre familii vizionarea un