Victor NEUMANN
Neam, popor sau natiune? Despre identitatile politice europene
Editura Curtea veche, Bucuresti,
2003, 154 p.
Observator cultural a publicat deja doua replici la articolul lui Tudorel Urian din Romania literara Nr. 14/2004, care recenzase polemic cartea lui Victor Neumann, Neam, popor sau natiune?. De ce domnul Tudorel Urian a gasit atitudini condamnabile in volumul amintit, mi-a fost greu sa descopar citindu-l. Victor Neumann si-a propus dezbaterea unor chestiuni profesionale, dintr-un punct de vedere disciplinar. Are aceasta legatura cu acuzatia de corectitudine politica (daca asa ceva poate fi un motiv de acuzare!) a recenzentului? In ceea ce priveste imputarea limbajului savant, greoi, ea a fost calificata de catre cel de-al doilea autor de replica, Florin Lobont, ca „nimic mai de neinteles“ (Birna din ochii romanului, in Observator cultural Nr. 224, 8-14.06.2004). Volumul semnat de Victor Neumann nu este un material pentru polemici. Ramine unul pentru o analiza in termenii disciplinei.
Domnul Neumann aduce informatii utile din istoria ideilor privitoare la popor si natiune, discuta filozofia culturala a multiculturalismului, propune spre dezbatere citeva concepte si face sugestii pe care le considera utile. Nimic care sa puna in discutie legitimitatea unui astfel de demers, cum sugereaza domnul Urian. Am la rindul meu citeva obiectii fata de pozitiile teoretice ale domnului Neumann. Dar ele isi au locul exclusiv in acest plan si, desigur, la rindul lor pot fi contestate invocind o alta experienta disciplinara.
Concepte occidentale, concepte orientale
Domnul Neumann sustine in demersul sau ca „O noutate a lucrarii este si aceea ca semnaleaza s…t neconcordantele dintre ideea de natiune la francezi, britanici s…t si aceea formulata de polonezi, sirbi, bulgari…“. Mai spune d