Rezervele valutare ale Bancii Nationale au crescut in luna iunie cu aproape o jumatate de miliard de euro, pana la 7,76 mld. Euro. Rezervele s-a apropiat astfel de opt miliarde, dupa ce pragul de sapte miliarde de-abia fusese depasit la sfarsitul lunii aprilie.
Performanta este justificata in primul rand de cumpararile masive de valuta operate de banca centrala pe piata interbancara: circa un miliard de euro in trei luni (aprilie-iunie). Numai in luna iunie cumpararile au insumat un nivel record de 430 milioane de euro.
Astfel, BNR si-a mentinut pozitia de cumparator net de valuta pentru a cincea luna consecutiv
Iar aceasta absorbtie substantiala de lichiditati in valuta a fost realizata cat se poate de lejer, pe seama surplusurilor inregistrate in piata, si ca atare fara ca leul sa resimta vreo presiune de depreciere, ci din contra. De altfel, in ultima saptamana a lunii iunie BNR nu si-a facut simtita prezenta pe piata interbancara.
Cu aproape un miliard de euro cumparat de pe piata in ultimele trei luni, Banca Nationala si-a consolidat intr-un interval relativ scurt atingerea obiectivului de majorare a rezervei valutare astfel incat aceasta sa asigure o acoperire cat mai confortabila a circa 3,5 luni de importuri, solicitata de Fondul Monetar International. Teoretic, dinamica rezervei trebuie sa tina pasul cu cresterea importurilor, care in aprilie a fost devansata de cea a exporturilor, dupa opt luni.
Prin cumpararile substantiale de valuta BNR a tinut sub control o presiune conjuncturala de apreciere chiar nominala a leului, generata de intrarile mari de valuta pe piata. Atat din strainatate, dar si din resurse interne, sub forma depozitelor bancare in valuta convertite in lei pentru un randament atractiv, dar si a creditelor "speculative" in valuta, incurajate de costul scazut al acestora,