Hotararea alcoolistilor s-a bazat pe un articol din Codul Fiscal care permite asociatiilor patronale sa propuna un astfel de pret minim de referinta, al carui sens este de a evita dumpingul pe piata.
In loc sa se ia in considerare pretul cel mai mic anuntat (de catre cel mai eficient producator), in cadrul adunarii generale a GARANT de vineri s-a acceptat un pret care e impus prin vot de catre producatorii - multi - ineficienti care folosesc acest instrument al pretului minim pentru a evita o concurenta libera.
Votul pentru stabilirea pretului minim inseamna, de fapt, o intelegere, si aceasta este interzisa in Legea concurentei. De exemplu, scorul de vineri a fost de 10 voturi pentru un pret de 3.000 lei/grad Dall (adica 30.000 lei/l) pentru alcool de 96 grd., iar 18 voturi pentru un pret de 3.500 lei/grad Dall (la care se adauga acciza etc.).
Asadar, producatorii eficienti (care au facut investitii in tehnologie noua, isi reduc costurile etc.) nu pot beneficia de libera concurenta, fiind obligati sa alinieze in sus preturile. Acest fapt se face impotriva Legii concurentei, impotriva intereselor consumatorilor.
Consiliul Concurentei este decis sa se sesizeze in legatura cu situatia creata dupa AGA de la GARANT: "In masura in care aceasta situatie contravine Legii concurentei, vom declansa imediat o investigatie", ne-a declarat George Musliu, vicepresedintele Consiliului Concurentei. In opinia sa, ideea in sine de "pret minim" contravine spiritului concurentei.
"In situatia in care s-ar accepta totusi, temporar, stabilirea unui pret minim pentru un anumit produs, acesta trebuie sa aiba la baza argumente economice solide", subliniaza Musliu.
Hotararea alcoolistilor s-a bazat pe un articol din Codul Fiscal care permite asociatiilor patronale sa propuna un astfel de pret minim de referinta, al carui sens es