Noul act normativ astfel modificat va permite marilor companii, si nu numai, sa cumpere software cu plata esalonata, a declarat presedintele Comisiei IT&C din Camera Deputatilor, Varujan Pambuccian.
Societatea de leasing va acorda utilizatorului dreptul de folosinta, ramanand ca acesta sa decida daca la incheierea contractului ramane detinatorul acestui program, dreptul de proprietar revenindu-i producatorului de soft. „Marile companii care vor cumpara software in leasing nici nu vor simti ca au cumparat, datorita ratelor“ a adaugat Pambuccian.
Sustinatorii acestui proiect legislativ sunt, cum era de asteptat, cele patru patronate din domeniul IT, acestea formand Coalitia Tech 21, scopul acestei asocieri fiind acela de a creste industria de IT in Romania.
Scrierea textului de lege i-a revenit avocatului Magda Popescu - la adaugirile aduse cadrului legislativ al Legii leasingului, precum si deputatului Alexandru Sassu, care a avut o contributie importanta, a precizat Pambuccian. „Diferenta dintre leasing vizand bunuri tangibile si cel vizand software este aceea ca in cazul celui cu software cumperi o licenta“, a mai spus Pambuccian.
Florin Talpes, presedintele ANIS, spune ca acest sistem de leasing va usura extrem de mult cumpararea de software, dand si un exemplu in acest sens: „o unei firme care ia in leasing programe pentru calculatoare in valoare de 200.000 de euro, ii va fi mult mai usor sa plateasca doar avansul de 2000 de euro si sa beneficieze de sistemul de rate“.
El a adaugat ca in alte tari din Europa situatia este pestrita, in majoritatea tarilor neexistand o legislatie in pas cu schimbarile din domeniul IT. Beneficiind de acest sistem de leasing, Eugen Preotu, consilier IT&C, este de parere ca vom rezista astfel pe piata europeana, putand demara schimbarea raportului, in 30% soft si 70% hard. @N_