Dupa restructurare, deschiderea graduala a pietei energiei, asistam in prezent la primele privatizari pe partea de distributie a energiei electrice. Piata de energie electrica incepe astfel sa functioneze si, pe masura ce se liberalizeaza (pana-n 2007, piata trebuie deschisa 100 la suta), consumatorii vor putea negocia pretul energiei cu furnizorul.
Pana atunci insa, populatia este preocupata mai mult de evolutia pretului energiei dupa privatizarea unora dintre distributii.
Investitorii vor opera scumpiri cand vor ei sau pretul va fi in continuare reglementat de Autoritatea de Reglementare in Domeniul Energiei (ANRE)? Nu se va intampla acelasi lucru ca in cazul Romtelecom, cand initial OTE a majorat substantial tarifele, fara sa fie incomodat in vreun fel de o autoritate de reglementare in domeniul comunicatiilor? Reprezentantii Ministerului Economiei si Comertului
(MEC) sustin ca "au fost fixate reguli ca in urmatorii 15 ani sa nu fie modificari mari de tarife, dupa privatizarea distributiilor". Incepand de anul viitor, ANRE va introduce o noua metodologie de tarifare, bazata pe preturi de tip plafon. Pretul energiei electrice se va stabili pe doua perioade de reglementare: de 3 ani si de 5 ani.
"Tariful va fi relativ uniform pe perioada de 3 ani, respectiv pe 5 ani", spune Ion Lungu, presedintele ANRE. Una dintre cerintele impuse de organismele financiare internationale, inclusa si in capitolul de negociere cu UE "Energia", este ca tarifele la energia electrica sa acopere in orice moment costurile.
La inceputul anului viitor, ANRE va stabili noile tarife, valabile pe o perioada de 3 ani. "Se va lua in calcul un factor de eficienta (investitorul va fi obligat sa aiba o crestere a eficientei), tarifele urmand sa fie indexate cu inflatia de doua ori pe an", ne-a declarat Lungu. Pretul energiei electrice va ma