In anul 2003, suprafetele cultivate cu plante medicinale au cunoscut o crestere semnificativa, ajungandu-se la aproximativ 9.530 de hectare si o productie de 5.390 de tone.
Programul SAPARD ofera sprijin financiar pentru asigurarea tuturor conditiilor tehnice necesare productiei de plante medicinale si relansarea acestei activitati cu mare potential de dezvoltare.
In cadrul unui proiect SAPARD se pot construi sau moderniza cladirile operationale si utilitatile conexe pentru depozitarea materiilor prime si produselor, pentru procesare si marketing.
Resursele Romaniei in ceea ce priveste plantele medicinale sunt foarte diversificate. Numai in flora spontana exista 3.700 de specii recunoscute ca avand proprietati curative deosebite, iar 370 de specii sunt catalogate cu insusiri farmacodinamice (contin substante chimice cu efect medicamentos).
Suma alocata prin Programul SAPARD pentru submasura "Alte activitati", in care sunt cuprinse si plantele medicinale, se ridica la aproximativ 23 de milioane de euro, iar totalul fondurilor disponibile pentru Masura 3.4, din care face parte aceasta submasura, este de 150,32 de milioane de euro.
Culturile BIO - "organice", cele mai apreciate si din punct de vedere al pretului de vanzare, se pot implementa cu succes in tara noastra, mai ales ca o recenta Reglementare a Comisiei Europene acorda o mare importanta produselor certificate ca fiind "Bio - organice".
Acest tip de cultura se distinge de cel clasic prin utilizarea ingrasamintelor naturale si prin faptul ca nu se folosesc pesticide.
Exista o cerere permanenta de sute de tone de musetel si menta pentru export in Germania, ceea ce reprezinta o mare oportunitate pe care producatorii romani nu ar trebui sa o piarda.
Nu trebuie uitat faptul ca Bulgaria exporta mii de tone de menta inca din 1955, in timp ce in tara noastra cu g