Cei 21 de lideri pesedisti, nevoiti sa se trezeasca dis-de-dimineata pentru intalnirea cu viitorul lor sef de partid, i-au prezentat sefului statului listele cu demisiile inregistrate in ultimele zile si rezultatul analizei alegerilor locale: PSD a castigat alegerile.
Pentru a-si intari aceasta conceptie proprie de invingator ieri PSD a remis redactiilor un comunicat in care precizeaza ca a obtinut 18 consilii judetene si 17 posturi de vicepresedinti ai consiliilor judetene, in comparatie cu UDMR, care detine 5 functii de presedinti de consilii judetene, PNL - 4, PUR - 4, PRM - 3, PD - 3, Alianta D.A. - 2.
Calculul pesedist nu prezinta insa si votul politic obtinut in ansamblu pe tara, care releva alta realitate: Alianta D.A. a obtinut un procent in plus fata de PSD, scorul inregistrat de partidul de guvernamant la consiliile judetene fiind rezultat dupa negocieri politice, nu dupa votul direct al alegatorilor.
Pentru a nu fi acuzat de partizanat politic fata de fostii si viitori sai subalterni, liderii PSD, Ion Iliescu are in intentie sa invite si celelalte partide politice la consultari la Cotroceni pe tema rezultatului la alegerile locale.
Tensiunile din PSD insa, departe de a se stinge, se intetesc mai puternic.
Din ce in ce mai multe organizatii judetene ale partidului, in frunte cu cea din Bucuresti, acuza conducerea centrala a PSD de "provocarea anarhiei in partid", de comportament similar cu "al rechinilor", "de camarila", ba chiar "de cretinism" datorita faptului ca a impus schimbarea conducerilor teritoriale si asumarea de catre acestia a raspunderilor pentru pierderea alegerilor.
Concret, filialele judetene cer ca si liderii centrali, cu aluzie la Adrian Nastase si Octav Cozmanca, sa-si dea demisia, respectiv sa-si asume raspunderea pentru esecul electoral. Din acest motiv, astazi dupa-amiaza prese