Expertii recomanda cumparatorilor sa tina mai mult seama de evaluarea specialistilor si sa nu cumpere din disperare pentru ca risca sa se indatoreze prea mult, banca nefiind dispusa sa finanteze decit cel mult 70a% din valoarea stabilita de evaluator.
“Tot ceea ce am evaluat pina acum era sub pretul cerut de proprietarul casei. Am intilnit oameni care cereau sume fabuloase pe niste case in care imi era scirba sa intru... Si au vindut la preturile alea pentru ca romanul e disperat. Cumpara orice, la orice pret, pentru ca se gindeste ca, dupa intrarea in UE, nu se va mai putea apropia de o casa”, ne-a spus un evaluator.
El ne-a dat drept exemple o garsoniera infecta dintr-un bloc construit in `62, pe strada Avrig, care s-a vindut cu 20.000 de euro, si un apartament cu doua camere din Rahova, care arata sub orice critica, vindut cu 22.000 de euro.
Proprietarii cer prea mult
Evaluatorii spun ca stabilesc valoarea casei dupa criterii foarte clare: zona, vechimea blocului, starea locuintei, imbunatatiri (gresie, faianta, termopan). “Nu ne intereseaza cit cere proprietarul pe casa. Fixam pretul pe care il consideram in concordanta cu piata. De cele mai multe ori, vinzarea nu se face la nivelul speculat de proprietar. Daca pe o locuinta se cer 25.000-30.
000 de euro, noi presupunem din start ca pretul ar trebui sa fie mai mic cu 10-15%”, a afirmat Gheorghe Dragne, evaluator la o banca comerciala. Mihai Dumitrescu, evaluator la Property Partners, admite si el ca preturile sint umflate. “Din nefericire pentru ei, cumparatorii nu gasesc decit acest tip de oferta, din care noi scadem, in 30a din cazuri, circa 1.000-2.000 de euro”.
Inglodati in datorii
Evaluatorii pun creditele ipotecare si lipsa proiectelor de locuinte pe seama inflamarii preturilor la locuinte. “Creditul ipotecar a atins cote maxime. Ce